Zdrava prehrana

Bučke v kompotu

 

Ta recept prinaša posebno presenečenje. Nihče ne bo uganil, iz kakšnega sadja je kompot, če mu tega sedveda ne povemo. Večina jedcev prisega na ananas, jabolka ali kutino. Nihče pa na bo uganil, da so v kompotu bučke.

 

Ko pozneje povemo okuševalcem, da so glavna sestavina kompota le bučke, je presenečenje popolno in nihče ne verjame, da je temu v resnici tako.

Recept za bučkov kompot:

– bučke olupimo in narežemo na pramene, očistimo jih semenja in sredico narežemo na lične majhne koščke.

– na 1,5 kg koščkov odmerimo 5 srednjih zajemalk sladkorja

– 3 zavitke vanilijevega sladkorja

– 4 – 5 sočnih limon

 

Potem, ko limone stisnemo, izdolbemo sredico in jo dodamo v kompot. Brez pečk, seveda. V to vlijemo 2 dcl ruma. Kompot pripravimo v večji skledi. Dobro premešamo in pustimo stati pri miru 6 ur ali več. Bučke se začnejo potiti, kmalu plavajo v obilnem soku. Občasno jih še premešamo, da se sladkor dodobra raztopi. Bučke se pa še bolj potijo. Na koncu vse skupaj precedimo skozi veliko cedilo – tekočina odteče v lonec, bučke ostanejo zgoraj. Dobljeni sok zavremo, v vrelega stresemo odcejene bučke in ko znova zavre, jih kuhamo  2-3- minute. Le toliko jih je treba kuhati, da posteklenijo. Ne kuhajte jih dlje časa, sicer ne boste napravili kompota, temveč čežano ali pire!

 

Tako napravljeni kompot damo v čiste kozarce in jih neprodušno zapremo. Trajnost je zagotovljena vsaj eno leto – če se kompota že prej ne poje.